Review: Naim NDX vs. NDX 2

Zeg maar gerust een stap vooruit

Streaming audio is springlevend. De digitale technieken raken steeds verder ontwikkeld en het aanbod aan en de kwaliteit van onlinediensten neemt toe. Tel daarbij op het gemak van het opzoeken en afspelen van talloze nummers en je weet dat dit de manier is voor het luisteren van muziek nu en in de toekomst.

De Naim Audio NDX
De Naim Audio NDX

Een merk als Naim heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een toonaangevende fabrikant van streamers. De geluidskwaliteit van de spelers en het gebruiksgemak van de Naim app zijn voorbeelden voor andere fabrikanten. In het digitale tijdperk ontwikkelen technieken zich snel en het is volgens Naim dan ook weer tijd voor een nieuwe generatie spelers. Eerder dit jaar is het topmodel ND 555 verschenen en onlangs zag de Naim NDX 2 het licht. Als binnenkort de ND5 XS 2 beschikbaar komt, is de hele Naim range vernieuwd.

De Naim NDX 2, het onderwerp van deze review, is de opvolger van de Naim NDX. De NDX heeft naam gemaakt als een speler met een voortreffelijke geluidskwaliteit en dito gebruiksgemak. Het zijn grote schoenen waar de NDX 2 in stapt en het is dan ook de vraag of de nieuwe speler de kwaliteiten van zijn voorganger overtreft. Tijd voor een vergelijking tussen de NDX en de NDX 2. Op naar The Hifi Studio in Leiden voor een luistermiddag!

De verschillen

Bij een eerste, visuele inspectie van de twee apparaten vallen onmiddellijk de overeenkomsten en de verschillen op. Gebleven is de standaard hoogte van de Classic serie en het geborstelde aluminium. Meest opvallend aan de voorzijde van de NDX 2 is het nieuwe 5 inch kleurenscherm (geen touchscreen) en de vier bedieningsknoppen aan de rechterzijde van het scherm. De NDX doet het met een veelheid aan knoppen en een (weliswaar scherp) OLED-scherm met letters en cijfers. Op het scherm van de NDX 2 wordt nu ook de albumafbeelding weergegeven. Op het gebied van de aansluitingen heeft de NDX 2 er een extra optische ingang bij gekregen.

Naim Audio NDX 2

Intern zijn er ook de nodige overeenkomsten en verschillen. Gebleven zijn de uitgebreide mogelijkheden via UPnP, Bluetooth, Airplay, Spotify, TIDAL en internetradio (vTuner). Nieuw is de integratie van Chromecast en een verbeterde DA-converter. Met in totaal zes digitale ingangen kan de NDX 2 als een volwaardige DAC in uw installatie fungeren. De bediening is bij beide apparaten hetzelfde: met de onvolprezen app van Naim. Goed, gebruiksvriendelijk en met een goede integratie van de streamingdiensten.

De Accuphase E-650
De Accuphase E-650

Het systeem

Tijd om te luisteren en te kijken of de Britse audiofabrikant uit Salisbury er met de NDX 2 in is geslaagd de NDX te verbeteren. Bij The Hifi Studio staat een mooie testopstelling te wachten. De versterker is een Accuphase E-650, met 2×30 watt klasse A. Als luidsprekers staan de nieuwe Audio Physic Midex opgesteld. Accuphase en Audio Physic is een combinatie die volgens The Hifi Studio regelmatig wordt gemaakt. Een transparante set, met een fluweelzacht midden en hoog, ideaal voor een zoektocht naar verschillen. Beide Naim spelers worden met exact dezelfde bekabeling van Audioquest aangesloten, om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te maken.

Luisteren maar!

Als testmuziek dit keer de volgende nummers: Lee Ritenour met het akoestische Etude (album: Color Rit), Rachelle Ferrell met het dynamische Inchworm (album: First Instrument) en Coldplay met Magic (album: Ghost Stories). Voor ieder wat wils.

Rachelle Ferrell

We beginnen met Rachelle Ferrell op de NDX. De mooie plaatsing van de toms in het begin van het nummer valt op. De akoestische bas op de achtergrond stuwt het nummer voort. Rachelle Ferrell heeft een vocaal bereik van 6,5 octaaf en scat mee met de sopraansax. Met ook nog een piano in het spel, zouden stem, sax en piano in elkaars bereik kunnen gaan zitten. Niet met de NDX, die met een goede plaatsing de stem en instrumenten goed uit elkaar weet te houden. De diepte is goed, maar niet overdreven. Dan hetzelfde nummer via de NDX 2. Het valt op dat de toms losser van elkaar staan, met een breder stereobeeld. Dat geldt ook voor de piano. De bas heeft een strakkere definitie en de stem van Rachelle Ferrell is in diepte toegenomen.

Anthony Jackson

Die lijn wordt doorgezet met de andere testnummers. Op het nummer Etude speelt bassist Anthony Jackson snel en ritmisch mee op een zessnarige bas. Op de NDX klinkt dat mooi. Op de NDX 2 komen door de strakkere bas ook de andere instrumenten beter uit de verf. Dat draagt aanzienlijk bij aan de beleving van de muziek. Het gitaarspel van Lee Ritenour krijgt extra diepte en stereobeeld bij de NDX 2. Ook de aanslag van de snaren klinkt realistischer. Nogmaals: de NDX doet het hier goed, maar de betere weergave van de NDX 2 is duidelijk hoorbaar.

Coldplay

Het is niet anders bij Magic van Coldplay. Met de NDX tekent de stem van Chris Martin zich mooi af in midden en los van de instrumenten. De percussie na het eerste refrein klinkt ritmisch en los – hier doet het dynamische karakter van Naim zich goed gelden. Het stereobeeld van de ritmegitaar op 3:15 minuut is goed. Dan weer de NDX 2. Ook hier klinken de basdrum en de basgitaar strakker en met een betere basdefinitie dan op de NDX. Dat komt de plaatsing ten goede. De stem van Chris Martin krijgt meer diepte. Over het geheel genomen komt de NDX 2 duidelijk muzikaler over.

Conclusie

De conclusie is onontkoombaar: Naim is er in geslaagd om met de NDX 2 een toch al goede streamer nog beter te maken. Met name de basdefinitie, de diepte en het stereobeeld zijn verbeterd. Niet subtiel, maar duidelijk hoorbaar. De klankkleur is onmiskenbaar Naim gebleven. Dan rijst natuurlijk de onvermijdelijke hamvraag: zou een eigenaar van een NDX de overstap naar de NDX 2 moeten maken? Die keuze kan uiteraard alleen de eigenaar zelf maken, maar als uw reviewer een NDX zou hebben dan zou hij de overstap naar de NDX 2 serieus overwegen. De NDX 2 is op belangrijke punten verbeterd. Niet met kleine stapjes, maar met een behoorlijke stap. Luisterplezier met een uitroepteken!

PM

Apparatuur gebruikt in deze review: Naim Audio NDX, NDX 2 (6.100 euro), Accuphase E-650, Audio Physics Midex. Prijzen op het moment van de review.

De apparatuur in deze review staat luisterklaar opgesteld bij The Hifi Studio in Leiden. Neem contact op of kom langs voor een auditie en goede koffie.

Winkel in Leiden

Ben je op zoek naar persoonlijk advies? Heb je vragen over onze service, of over één van onze producten? Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 071 – 513 15 12.

Parkeren in de buurt

Komt u met de auto? Parkeer dan uw auto in de Garenmarkt parkeergarage. Deze bevindt zich op 150 meter van onze winkel

Mail ons
info@number-one.nl

Openingstijden
Dinsdag        10:00 – 18:00
Woensdag   10:00 – 18:00
Donderdag  10:00 – 18:00
Vrijdag          10:00 – 18:00
Zaterdag      10:00 – 17:00