Review: Auralic Altair G1, Lumin D2 en Naim ND5 XS 2

Three of A Kind

Al het goede komt in drieën, wordt wel eens gezegd; Auralic Altair G1, Lumin D2 en Naim ND5 XS 2. Dat geldt zeker voor de audioapparatuur in deze review: digitale netwerkspelers van Auralic, Lumin en Naim. Ieder met hun eigen kwaliteiten en specificaties. Allen met ingebouwde D/A-conversie en met prijzen die niet ver bij elkaar vandaan liggen. Het is misschien een luxeprobleem, maar welke speler zou je kiezen?

Overeenkomsten van de Auralic, Lumin en Naim…

Allereerst wat overeenkomsten tussen de spelers: ze spelen (uiteraard) muziek uit uw thuisnetwerk af en er is keuze uit meerdere streaming services (sample rates tot 32-bits/384kHz). Ze kunnen bedraad op het netwerk worden aangesloten. Internetradio is aanwezig, net als bluetooth, Airplay en USB-aansluitingen. Alle drie zijn Roon-ready. De apparaten zijn mooi ontworpen en goed gebouwd. Impeccable, zoals de Britten zeggen. Ze zijn alle drie het instapmodel in de streamingproducten van hun merk en beschikken over veel functionaliteiten van hun duurdere zusjes. Alle drie zijn ze bedienbaar met een app van eigen afkomst.

…en de verschillen tussen de Auralic, Lumin en Naim

Naast de overeenkomsten zijn er natuurlijk ook verschillen. De Auralic en de Lumin beschikken over RCA en XLR-uitgangen; Naim over RCA en DIN. De Naim en de Auralic hebben vier digitale ingangen, waardoor ze ook als losse DAC kunnen worden ingezet. Bij de Lumin kan worden gekozen uit een zwarte of een zilveren behuizing, terwijl de Auralic en de Naim alleen in het zwart verkrijgbaar zijn. De Auralic en de Lumin beschikken over een volumeregeling; de Naim niet. De Naim en Auralic kunnen draadloos verbonden worden met uw wifi en de Lumin alleen bedraad. De Auralic kan TIDAL, Spotify, Qobuz en Deezer streamen, Lumin heeft gekozen voor TIDAL, Spotify en Qobuz, en bij de Naim zijn TIDAL en Spotify mogelijk (hoewel ik uit betrouwbare bron heb vernomen dat Naim een software update aan het voorbereiden is waarmee ook Qobuz wordt toegevoegd). De Lumin en de Auralic kunnen MQA-conversie aan, de Naim heeft dat niet. Bij de Auralic kan als enige een harde schijf worden ingebouwd, waarmee deze dan ook als muziekserver kan dienen. Duizelt het wellicht een beetje na deze opsomming? Dan zit er maar een ding op: luisteren.

Testopstelling en muziek

De testopstelling bij The Hifi Studio is goed gekozen. De versterking van Cyrus bestaat uit de Pre 2 voorversterker en de Stereo 200 eindversterker. Luidsprekers van dienst zijn de Dynaudio Evoke 20, die een goede match met Cyrus vormen en een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. De bekabeling is van Audioquest. De muziek is gevarieerd: Kandace Springs met Soul Eyes van het gelijknamige album, zangeres Somi met BLUE (album: Petite Afrique) en tot slot Adagio for Strings, gecomponeerd door Samuel Barber en in de Deutsche Grammophon opname van het Los Angeles Philharmonic Orchestra.

Auralic Altair G1

De spits wordt afgebeten door de Auralic en dat doet hij goed. De soulvolle stem van Kandace Springs komt helder en mooi geplaatst door. Het stereobeeld is breed en de diepte is goed. De Altair G1 heeft de typische klank die Auralic streamers eigen is: een zeer transparant geluidsbeeld. Het middengebied klinkt luchtig en dat komt vrouwenstemmen ten goede. Dat is bij de stem van Somi niet anders. De drums in dit nummer komen strak en droog door. De lage tonen gaan niet superdiep, maar zijn wel strak. De dynamiek is goed. Dan de aanzwellende strijkpartijen van Samuel Barber. De verschillende strijkers zijn goed van elkaar te onderscheiden. Ondanks het transparante, lichte geluidsbeeld gaat de Auralic op geen moment schel klinken. De Altair G1 is een veelzijdig apparaat, zowel klankmatig als wat functionaliteit betreft.

Auralic Altair G1
Auralic Altair G1

Lumin D2

Als tweede is de Lumin aan de beurt. Bij het luisteren is gekozen voor het toepassen van de optionele SBooster voeding. De Lumin klinkt warmer dan de Auralic. Daardoor lijkt het stereobeeld iets minder breed. Tegelijkertijd is er veel diepte. Het geluidsbeeld is zeer coherent. Het nummer van Kandace Springs wordt niet groter gemaakt dan het is. Datzelfde geldt voor Somi, waar de lage tonen van de drums wat meer doorklinken. Ook de percussie klinkt wat ronder, wat warmer. Bij Adagio for Strings doet de warmte van de Lumin zich goed gelden. De strijkers in het nummer komen natuurlijk over. De Lumin kan een goede balans bieden als uw audioset wat lichter klinkt of wat warmte kan gebruiken.

Lumin D2
Lumin D2

Naim ND5 XS 2

Last but not least de Naim. Die heeft onmiskenbaar een Naim klank: een subtiele en dynamische weergave. De stemmen van Kandace en Somi komen hier het natuurlijkst door. Wat transparantie betreft houdt de Naim het midden tussen de Auralic en de Lumin. De Naim klinkt iets minder warm dan de Lumin. Wat diepte betreft houden de Lumin en de Naim elkaar in evenwicht. De lage tonen gaan net zo laag als bij de Lumin, maar de Naim doet dat net een tikje strakker. Het gaat om subtiele, maar hoorbare verschillen. De Naim beschikt als enige niet over een display op het apparaat. De bediening verloopt geheel via de informatieve Naim-app. En dat is bepaald geen straf.

Naim ND5 XS2
Naim ND5 XS2

Wie van de drie?

De onvermijdelijke hamvraag: welke van de drie is de beste? Niet om flauw te doen (oké, toch een beetje): dat hangt er vanaf. Ieder van de geteste apparaten heeft z’n eigen klankkleur. Het hangt dus met name af van de match met de rest van uw audioset. En ook van de gewenste functionaliteit. Voor meer transparantie is de Auralic een goede keuze, de Naim klinkt dynamisch en de Lumin voegt wat warmte toe. Volumeregeling gewenst? Auralic of Lumin. Extra DAC-functies nodig? Naim of Auralic. Kortom, zelf luisteren en goed advies van uw audioadviseur is het beste devies. Een ding is duidelijk: met ieder van de geteste netwerkspelers is luisterplezier verzekerd!

PM

Geteste apparatuur: Auralic Altair G1, Lumin D2 (met BOTW SBooster voeding), Naim ND5 XS 2, Cyrus Pre 2, Cyrus Stereo 200 en Dynaudio Evoke 20. Bekabeling van Audioquest.

Winkel in Leiden

Ben je op zoek naar persoonlijk advies? Heb je vragen over onze service, of over één van onze producten? Neem contact op via het contactformulier of bel ons op 071 – 513 15 12.

Parkeren in de buurt

Komt u met de auto? Parkeer dan uw auto in de Garenmarkt parkeergarage. Deze bevindt zich op 150 meter van onze winkel

Mail ons
info@number-one.nl

Openingstijden
Dinsdag        10:00 – 18:00
Woensdag   10:00 – 18:00
Donderdag  10:00 – 18:00
Vrijdag          10:00 – 18:00
Zaterdag      10:00 – 17:00